Hanneke-Langenberg---Coach-en-trainer---Koek-en-Zopie

Hanneke Langenberg

Mijn naam is Hanneke Langenberg, 39 jaar. Ik ben getrouwd met de liefste man van de wereld, samen hebben we ook nog eens het geluk de twee liefste kinderen van de wereld te mogen opvoeden.

 

Op 7 jarige leeftijd wist ik het al, in mijn vriendenboekje had ik geschreven, bij wat wil je later worden: “zuster bij de baby’s ”. In al mijn opleidingen heb ik dat doel voor ogen gehouden. Via de Mavo naar de MDGO-vp, gevolgd door HBO-v. Als kers op de taart heb ik de specialistische opleiding obstetrie en gynaecologie afgerond. Doel was bereikt!

 

14 jaar lang heb ik met veel plezier in mijn droombaan gewerkt. Tijdens de eerste bevallingen die ik mocht bijwonen was mijn (enige) taak: jij noteert de geboortetijd. Helaas faalde ik daar in het begin in, ik was bijna net zo blij en onder de indruk van de geboorte als de ouders. Wat een prachtig vak! In al die jaren heb ik zoveel mooie, grappige, ontroerende, fijne dingen meegemaakt.

De andere kant

De andere kant is er natuurlijk ook, heftige situaties, moeilijke momenten, verliezen, stress. Door de mooie kanten te blijven zien en daar je waardering uit te halen, was dit lange tijd geen probleem. Totdat de morele stress me te pakken kreeg.

Zo voelt dat achteraf echt, omdat ik het op dat moment helemaal niet doorhad. Heel moeilijk vond ik het om toe te geven dat mijn droombaan mij meer stress dan geluk gaf. Dat kon toch niet!

Stoppen als “zuster bij de baby’s”, was een moeilijke beslissing voor mij, maar op dat moment de enige optie.

Nadat ik een opleiding tot professioneel coach heb doorlopen, waarin persoonlijke ontwikkeling een grote rol speelde, kwam ik erachter dat de stress vooral kwam omdat ik mijn werk niet kon uitvoeren volgens mijn waarden en visie van goede zorg. Dat komt vaker voor, meer zorgmedewerkers hebben daar last van. Het had zelfs een naam: morele stress.

Nu ik in dit onderwerp ben gedoken, heb ik een nieuwe missie: iedereen die in de zorg werkt moet weten wat morele stress is, wat voor effect het op je kan hebben en vooral leren hoe je ermee om kan gaan en hoe je morele stress (die onvermijdelijk is) kan gebruiken om je werkgeluk en de kwaliteit van de zorg te verhogen.

De zorg kan op die manier een blijvend mooi vak zijn, waar je met plezier, voldoening en waardering kan blijven werken.

Lees hier meer Waarom